Nenorocirea de la clubul Colectiv se inscrie in categoria evenimentelor. Persoanele aflate acolo participau la un concert al unei trupe rock. Tocmai afluxul mare de persoane aflate la eveniment (combinat desigur cu nenumarate neregului interne din club) a facut ca locul sa fie greu de evacuat si sansele celor aflati acolo sa scada considerabil. De aceea participarea la evenimente cu peste 300 de persoane trebuie privita cu prudenta atat pentru propria siguranta cat si pentru cea a copiilor tai. Fie ca participi la un concert, spectacol sau orice alt tip de eveniment social, intr-un club sau bar, pe un stadion, intr-o sala de spectacole, intr-o hala sau intr-un mall, ia-ti intotdeauna cateva masuri simple de siguranta:
De oicei cunosti locul in care vei merge, intreaba-te cate intrari are. Daca are o singura intrare ingusta, eventual coborand niste scari intr-un subsol, este mai bine sa eviti acel loc. Discuta cu pritenii si alegeti impreuna un alt mod sau loc in care sa va petreceti seara.
Daca intr-un loc se fumeaza, de obicei sistemul de sprinklere lipseste sau este dezactivat. In astfel de locuri nu ar trebui sa aiba loc evenimente cu peste 300 de persoane, deci evita-le.
Ai grija cu ce te imbraci. Si aici nu ne referim la marca hainelor ci la fibrele din care acestea sunt confectionate. Imbraca-te in haine din fibre naturale precum bumbac, lana, matase naturala, in sau canepa care ard mai greu iar cenusa nu se lipeste de piele ca in cazul fibrelor sintetice. Evita nylon-ul acesta fiind o poliamida obtinuta din petrol. Nylon-ul se topeste si apoi arde rapid lipindu-se de piele. Acrilul este un material obtinut din produse petroliere, ce trebuie de asemenea evitat. Acrilii ard usor datorita structurii lor specifice. Un chibrit sau o tigareta cazuta pe o haina de acril o poate arde; viteza de ardere este mare, daca nu se intervine pentru stingere. Cenusa este densa. Mirosul este neplacut, astringent. Din aceeasi categorie fac parte si poliesterul, acetatul de celuloza, triacetatul (TAC) si vascoza, tote fiind fibre sintetice ce ard rapid si ar trebui evitate.
Afla cine este organizatorul evenimentului. Un organizator mare de evenimente nu isi va periclita renumele facand rabat de la calitate atat in ceea ce priveste calitatea materialelor pirotehnice, amplasarea locatiei cat si pregatirea personalului sau firmele cu care colaboreaza in realizarea evenimentului. Evita spectacolele puse in scena de organizatori obscuri.
In cazul in care incendiul s-a produs si te afli inconjurat de o mare de oameni incearca sa gandesti lucid. Nu lasa panica sa puna stapanire pe tine. Striga-ti apropiatii si faceti rapid un plan de evacuare catre cea mai apropiata iesire. Suna imediat la 112 si raporteaza incidentul.
Ce ar trebui sa stie organizatorii de evenimente si patronii cluburilor?
Este cunoscut faptul ca in cluburi, sali de evenimente si de spectacole se intrunesc mase mari de oameni. Drept urmare, in cazul unui eveniment neplacut pentru a se evita imbulzeala, panica si haosul, trebuiesc determinate dinainte masuri de prevenire si atenuare. Producerea unui eveniment neplacut precum incendiul, nu poate fi prevenit in totalitate si eliminata cauza producerii lui. Insa, avand in prealabil un bagaj de masuri preventive, bine puse la punct, se pot reduce semificativ efectele unui astfel de incident. Astfel, operatorul economic trebuie sa identifice si sa evalueze in permanenta care sunt riscurile producerii unui incediu, sa isi creeze un plan de interventie in caz de incendiu si sa puna la punct un plan de evacuare a persoanelor aflate in incapere.
Startup Cafe
In randurile de mai jos, am trecut cateva masuri ce trebuiesc indeplinite, pentru prevenirea incendiilor in cluburi, sali de evnimente si de spectacole.
Caile de evacuare si interventie sa fie marcate corespunzator cu sisteme fluorescente astfel incat sa fie vizibile daca s-ar intrerupe curentul electric. Acestea trebuie sa fie sigure si accesibile in momentul in care s-ar produce un incendiu, sa nu fie obstructionata practicabilitatea lor.
Materialele utilizate in realizarea constructiei precum si in compartimentarea acesteia, sa asigure o rezistenta si o stabilitate cat mai ridicata la impactul cu focul.
Atentie sporita in decoratiunile selectate pentru infrumusetarea amplasamentului. Acestea nu trebuie sa fie usor inflamabile.
Verificarea in permanenta a sistemelor de incalzire, de electricitate si de alimentare cu gaz. Acestea nu trebuie sa fie invechite si nici solicitate la un nivel mai ridicat fata de potentialul lor.
Dotarea corespunzatoare a incaperilor cu stingatoare de incendiu si alte mijloace de aparare in caz de incendiu. Verificarea periodica a valabilitatii acestora.
Este necesara dotarea constructiei cu un sistem de alarmare a utilizatorilor. Totodata, este necesara verificarea periodica a funcionalitatii in conditii optime ale acestuia.
Sa existe instructiuni si planuri de evacuare usor de interpretat de utilizatorii incaperii si afisate in locuri vizibile.
Personalul trebuie sa fie instruit in permanenta si pregatit pentru a interveni in situatiile limita.
Obligatoriu, trebuie hidranti interiori la spatii subterane publice cu suprafata peste 600 mp.
Obligatoriu, trebuie o instalatie automata sprinkler la incaperi din constructii subterane daca densitatea de sarcina termica depaseste 840 MJ/mp (trebuie determinata prin proiectul de amenajare si scenariul de securitate la incendiu daca este sau nu mai mare de 840 MJ/ mp – dar de regula nu este cazul) .
Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare si detectare incendiu la cladiri civile subterane cu aria desfasurata mai mare de 600 mp si doua sau mai multe niveluri subterane;
Obligatoriu, trebuie instalatie de semnalizare incendiu la cladiri de cultura cu aria construita mai mare de 600 mp si cu peste 300 persoane”.
De regula, se stabileste numarul de fluxuri de evacuare. In functie de destinatia cladirii publice, acesta poate fi intre 50-80 persoane pe un flux.
Daca acea cladire NU este sala aglomerata (conform criteriilor de mai sus), atunci de regula numarul de persoane intr-un flux este de 75 (in sali in care se aduna public).
Pentru un flux de evacuare, latimea minima a usii este de 80 cm. Daca se imparte numarul de persoane declarate la capacitatea unui flux se determina nr. de fluxuri. In functie de acest numar se dimensioneaza usile.
De la subsol, intr-un spatiu cu afluenta de public trebuie sa fie minimum 2 iesiri in directii diferite.
De exemplu, la 500 de persoane numarul de fluxuri se stabileste astfel: 500: 75 = 7 fluxuri, care inseama minimum 2 usi de 2,40 m latime fiecare sau 4 usi de 1,20 m latime, fiecare . (Sursa obligativitati: startupcafe.ro)